Ramona Badescu

Haiku și muzică – Atelierul Sakura 5/6

Totul s-a derulat atât de repede și frumos încât am și ajuns la penultimul atelier creativ Sakura dedicat haiku-ului, cea mai scurtă poezie din lume, venită din Țara Soarelui Răsare. După ce am intrat în atmosfera delicată și profundă a haiku-ului – pornind de la ce altceva decât floarea de cireș – am scris haiku plecând de la o imagine, am creat apoi evantaie japoneze împodobite cu versuri nipone și nu am ratat prilejul să scriem pe pietre pentru a înțelege ce spune tăcerea lor, trecând ușor cu gândul printr-o grădină zen. Acestea au fost primele patru întâlniri aupra cărora promit că voi reveni în cel mai scurt timp posibil pe blog, cu impresii și fotografii.

Întorcându-mă la a 5-a întâlnire din cele 6 dedicate atelierelor Sakura, după semne de carte, fotografii artistice, evantaie și pietre, nu puteam eluda forța creatoare a muzicii, imagini sonore care s-au transformat în superbe haiku-uri, cum ar fi acesta:

Abur deasupra apei
împrăștiat de aripi de cocor –
alb și negru
(Luminița)

Întrucât vom aduna cele mai frumoase haiku-uri, scrise la atelierele Sakura, într-un grupaj ce urmează a fi publicat, mă rezum deocamdată doar la acest exemplu, primul care și-a luat zborul în atmosfera filtrată prin lumina blândă a ceainăriei Bernschutz Craiova din strada Bibescu, nr 58 (în incinta librăriei „Elena Farago”).

haiku muzical

Am ascultat haiku-uri de pe CD-ul cărții „Floare de cireș”, apoi am refăcut traseul invers, de la muzica în stil japonez, de pe același CD, la cuvinte concentrate în 3 versuri, respectând sau nu celebra regulă a celor 17 silabe, dar păstrând calitatea majoră a haiku-ului, aceea de a surprinde o stare aici și acum, construită în 2 planuri antagonice sau complementare, unite prin kireji (cezura).

Am avut surpriza plăcută să ni se alăture la aceste ateliere și doi tineri cavaleri, doi frați, David și Darius, pe care îi cunosc ca fervenți melomani ai Filarmonicii „Oltenia” Craiova. Darius a venit prima dată la atelierul Și pietrele vorbesc, iar David a venit pentru prima dată azi, la atelierul Haiku muzical. Iată poemele lor:

Lacul cu nuferi
o broscuță cântă –
glasul naturii
(primul haiku scris de Darius, cel mai tânăr haijin al Clubului Sakura)

Cavalerii florii de cireș
în grădină se adună –
înmiresmând natura și sufletul
(primul haiku scris de David, unul dintre cei mai tineri haijini ai Clubului Sakura)

Am făcut cunoștință cu koto, instrument muzical tradițional japonez, ascultând cântecul „Sakura” pe You Tube și ne-am jucat cu tonul de koto din aplicația Garaje Band. Nu au lipsit ceaiul delicios preparat de Luminița și un splendid buchet de trandafiri. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *