Ramona Badescu

Șochează-ți prietenii: bucură-te că a început școala!

     Pentru părinții și copiii triști că a început școala

Bun venit, şcoală!
            Bun venit, şcoală!

Da, știu că s-a terminat vacanța! Ne întoarcem la școală și la serviciu (dacă nu revenisem deja) și ne e dor de sentimentul de libertate, de timpul liber de voie, ca să nu mai vorbim de locurile frumoase pe care le-am vizitat.

Ei bine, școala a început – fie că ne bucurăm sau nu – și trebuie să recunoaștem că sunt și părți bune: ne revedem colegii, ne bucurăm de diminețile mai răcoroase și de spectacolul plin de culoare și castane al toamnei.

La urma urmei, nici trezitul matinal nu e așa de rău pentru că ne “obligă” să adormim mai devreme și să adoptăm un regim de viață mai sănătos.

Și cel mai important, încă din prima zi de școală începe numărătoarea inversă până la următoarea vacanță. Cum ne pregătim pentru vacanță? Învățând să învățam inteligent, ca să fim mulțumiți și bucuroși de ceea ce știm și de progresele făcute. Nu este nevoie să tocim și să ne uitâm lung la exercițiile din culegeri, gândindu-ne ce muuuulte și grele sunt!

Este esențial să ne concentrăm când se explică lecția, chiar dacă nu ne interesează teorema lui Pitagora, fix în acel moment, și cu siguranță nu o vom folosi când mergem să cumpărăm pâine (voi reveni asupra utilității matematicii, materia suspinelor, și cum depășim blocajele la această materie școlară).

Cheia este să ne concentrăm pe perioade scurte și să înțelegem (nu să memorăm mecanic, nu ajută pe termen lung), să întrebăm dacă nu înțelegem (da, oamenii inteligenți întreabă) și să facem temele scurte în ziua respectivă.

De exemplu, tema la engleză poate să ia 10 minute, ai informația proaspătă în minte, o rezolvi rapid și te concentrezi apoi la materiile mai complexe. Nu uita să revezi tema și teoria în ziua când ai din nou engleza. Practic, nu mai ai nevoie să depui eforturi mari pentru a reține.

Un alt pont, când e nevoie totuși să memorezi, este acronimul, cum ar fi ROGVAIV, pentru a reține ordinea culorilor curcubeului: roșu, orange, galben, verde, albastru, indigo, violet.

Caută pe cineva care să te ajute, părinte, profesor, prieten, coleg, atunci când nu înțelegi o noțiune.

O altă veste bună este că anul acesta școlar este cel mai scurt din perioada recentă (13 septembrie 2021 – 11 iunie 2022). Vacanța de iarnă va începe pe 23 decembrie, iar preșcolarii și copiii din clasele primare mai au o vacanță, de o săptămână, între 25 și 31 octombrie 2021.

Succes și spor la învățat, cu încredere și curaj!

Cu drag,

Un fost şcolar şi un actual părinte

4 thoughts on “Șochează-ți prietenii: bucură-te că a început școala!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *